Dressing Oliwkowo-Balsamiczny

Info e-mail:  ada.korniejewska@mgafood.pl

Dressing do sałatek w śródziemnomorskim stylu

Dressing do sałatek w śródziemnomorskim stylu z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz pastą z pomidorów i oliwek Kalamata.

Masa: 265g

Okres przydatności: (Zamknięte): 1 rok

 

 

Smaczny Tarta Pomidorowa

Będziesz potrzebował:

4 łyżki miękkiego sera

2 łyżeczki Musztardy Dijon Stokesa

8 dojrzałych pomidorów

375 g ciasta francuskiego

1 łyżeczka suszonej mieszanki ziół prowansalskich

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki Dressingu Oliwkowo-Balsamicznego Stokes

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pokrój pomidory i połóż je w płytkiej misce.

Polej pomidory oliwą z oliwek i dressingiem balsamicznym, dodaj suszone zioła i delikatnie je wymieszaj. Dodaj odrobinę soli morskiej na pomidory i daj im odpocząć w marynacie.

Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto w prostokąt. Zagnij wszystkie krawędzie na wysokość około 2 cm. Wymieszaj ser i musztardę, a następnie rozłóż je na cieście w obrębie spodu.

Odcedź pomidory (zachowując marynatę – to świetny dressing do sałatki) i ułóż je na serze. Posmaruj boki ubitym jajkiem. Następnie piecz tarte przez 30 minut, aż ciasto się zaciągnie i zmieni kolor na złoty.

 

Sałatka z jajkiem i boczkiem

Zrób omlet z trzech jaj, a następnie zwiń go ciasno i pokrój w ruletki (lub paski jajeczne). Usmaż (Sauté)  na małej ilości rozgrzanego oleju kostki wędzonego boczku. Użyj boczku i pasków omletu, aby udekorować zieloną sałatkę i dodaj Dressing Oliwkowo-Balsamiczny Stokes.

A teraz salsa z Chili – posiekaj pomidory winne, ogórek, słodką czerwoną paprykę i wymieszaj z naszym dressingiem, oraz dodaj Dżem Chili Stokes dla smaku. Całą salsę dodaj to do sałatki przed dekorowaniem boczkiem i omletem. (Topienie sera w omlecie działa równie dobrze.)