Ketchup Chipotle

Info e-mail:  ada.korniejewska@mgafood.pl

Ketchup z prawdziwych włoskich pomidorów z pikantnym, wędzonym strzałem

Ketchup z prawdziwych włoskich pomidorów z pikantnym, wędzonym strzałem. Papryczki Chipotle to Jalapenos pozostawione w fazie dojrzewania do uzyskania barwy głębokiej czerwieni zanim zostaną uwędzone, co nadaje im ten dystyngowany smak. Idealne do grilla, są też świetnym dodatkiem do mięs dla miłośników pikantnych smaków.

Masa: 300g

Okres przydatności: (Zamknięte): 1,5 roku

 

 

Pieczona dynia

To świetna przystawka lub przekąska na kolację Halloween. Jako danie dla sześciu osób weź 6 dyń wielkości pięści lub podobnego okrągłego squasha (dynia piżmowa). Odetnij pokrywkę, wyjmij rdzeń dyni i wyrzuć.

Do nadzienia: delikatnie zmiękcz dwie posiekane cebulę na maśle za pomocą jednego posiekanego pora; następnie dodaj po łyżeczce posiekanej szałwii, posiekanego tymianku i mielonej kolendry. Dodaj 125 ml śmietany tortowej 48%, około 50 g startego sera Cheddar i połowę bułki tartej.

Dobrze przypraw dodając Ketchup Chipotle Stokes. Przełóż całość do wydrążonej dyni, załóż pokrywkę i piecz na blaszce w temperaturze 180°C, przez 40 -45 minut, aż ostry nóż gładko wejdzie w dynię.

 

Zupa Lodowa

Pół tuzina marchewek, pojedyncza cebula, seler naciowy i kilka raczej więdnących pasternaków gotowanych w lekkim bulionie z kurczaka z kilkoma zwiędłymi ziołami.

Mikser/blender ręczny wykona większość pracy, aby zmiękczyć tą kombinację, którą następnie należy przepuścić przez durszlak do patelni. Duża łyżka Dżemu Chilii Stokes oraz duża łyżka Ketchupu Chipolete Stokes dodadzą zupie bogatej woni z subtelnym gorącym chilli.

 

Zapiekanka z kiełbasą

Miłym akcentem w tej wersji jest użycie pół-kiełbasy i pół-kiełbasianych klopsików. Użyj dobrych kiełbas rzeźniczych, podziel skórkę i uformuj klopsiki z mięsa kiełbasianego. Ugotuj mięso do połowy w oleju rzepakowym z posiekaną czerwoną i zieloną papryką.

Przełóż całość do naczynia żaroodpornego z puszką posiekanych pomidorów, połową szklanki wody i bogatym bulionem z wołowiny. Dodaj dwie łyżeczki Dżemu Chilli Stokes i dwie łyżki Ketchupu Chipolete Stokes, aby uzyskać głębię dymnego chilli. Następnie piecz całość w umiarkowanej temperaturze, aż kiełbaski zostaną ugotowane.

 

Aromatyczne pieczone pomidory

Składniki:

8 zrazów wędzonego boczku

6 dużych pomidorów

2 łyżki czerwonej papryki, drobno pokrojone w kostkę

4 łyżki tartego parmezanu

20 g bułki tartej Panko

2 łyżki Ketchupu Chipotle Stokes

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój w kostkę i usmaż bekon. Obetnij wierzch pomidorów (koniec z łodygą) i ostrożnie wybierz miąższ.

Posiekaj miąższ i włóż jedną trzecią do miski (reszta nie jest potrzebna). Dodaj boczek, pieprz, ser, keczup i bułkę tartą do posiekanego miąższu, wymieszaj i dopraw.

Teraz równomiernie podziel mieszaninę na pomidory, a następnie połóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez 20 do 25 minut.

Pomidory te nadadzą się jako piękny starter lub cudownie soczysty akompaniament podczas stekowej nocy.

 

 

 

Sos ze słodkich ziemniaków i wiórków

 

Nie tak elegancki, ale tak smaczny!

 

Składniki:

2 duże słodkie ziemniaki klinowane

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka Dżemu Chilli Stokes

1/2 łyżeczki mielonego kminku

Szczypta pieprzu cayenne

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka ketchupu Chipotle Stokes

Sok z połowy limonki

1 łyżka posiekanych suszonych na słońcu pomidorów

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Wymieszaj oliwę, dżem chili, kminek i cayenne w misce, dodaj kliny ziemniaczane i dobrze posmaruj. Piecz przez 30 minut, obracając do połowy.

Do sosu dipowego wymieszaj śmietanę, keczup, sok z limonki i posiekane pomidory w misce, dobrze łącząc składniki.

 

Pikantne Szaszłyki Jagnięce

 

Składniki:

900 g udziec jagnięcy, bez kości i pokrojony w kostkę 2 cm

85 g jogurtu

1 łyżka startego imbiru

3 ząbki czosnku, starte

2 łyżki Dżemu Chilli Stokes

2 łyżki Ketchupu Chipotle Stokes

2 łyżeczki octu z czerwonego wina

 

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce i dopraw, a następnie dodaj jagnięcinę w kostce i uszczelnij miskę folią spożywczą po czym marynuj mięso przez noc w lodówce. Namocz drewniane szaszłyki w wodzie.

Nawlecz mięso na szaszłyki, po około 4 lub 5 kawałków na każdym.

Naoliw grilla i gotuj jagnięcinę przez około 15 minut, obracając regularnie.

 

Gulasz z dorsza, Chorizo i Chipolete

Przygotowanie:

Zmiękcz 1 posiekaną cebulę w niewielkiej ilości oleju przez 7 lub 8 minut, a następnie dodaj około 200 g pokrojonej w kostkę chorizo bez skóry i smaż przez kolejne 5 minut. Jeśli masz, dodaj kieliszek wermutu lub białego wina, a następnie dodaj puszkę posiekanych pomidorów.

(WSKAZÓWKA: spróbuj również dodać świeżą winorośl pomidorów, aby podnieść słodką energię sosu.)

Napełnij pustą puszkę wodą i również dodaj ją do sosu. Następnie dodaj 3 łyżki Keczupu Chipotle Stokes i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aby zmniejszyć płyn, zagęszczając sos.

Delikatnie połóż filety z dorsza na gotującym się sosie, przykryj i gotuj przez 6 lub 7 minut. Zdejmij pokrywkę i dodaj 1 puszkę opłukanych i osuszonych ziaren cannellini.

Przykryj całość pokrywką i wyłącz gaz po 2 minutach. Niech wszystko odpocznie, a smaki wymieszają  się przez następne 5 minut. Sprawdź, czy ryba jest delikatnie ugotowana i podawaj.

 

Huevos Rancheros

Przygotowanie:

Smaż grubo posiekaną cebulę w niewielkiej ilości oleju przez 5 minut aby ją zmiękczyć, a następnie dodaj starty ząbek czosnku, 1 łyżkę Dżemu Chilli Stokes i trochę mielonego kminku, a następnie smaż jeszcze przez 5 minut.

Teraz dodaj puszkę posiekanych pomidorów oraz 3 łyżki Ketchupu Pomidorowego Stokes i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aby zredukować płyn.

(SMACZNA PORADA: aby dodać dymnego ciepła, użyj półtorej pomidora i naszego niesamowitego Ketchupu Chipotle).

Za pomocą tyłu łyżki utwórz 4 dziury w sosie wielkości jajka, a następnie wbij do nich jajko. Jajka będą gotować się delikatnie na wierzchu, ale możesz włożyć patelnię pod gorący grill, aby prawidłowo je ugotować. Udekoruj awokado i podaj na rozgrzanych tortillach aby pokazać znajomym nowe podejście do śniadania.

 

Wędzone Wieprzowe Chilli

Przygotowanie:

Pokrój około 8 kg steków wieprzowych na kawałki 2–3 cm i przypiecz je w naczyniu żaroodpornym z dużą posiekaną cebulą, 2 tartymi ząbkami czosnku i 1 łyżeczką mielonego kminku.

Dodaj 2 łyżki mąki, 4 łyżki Ketchupu Chipotle Stokes, 2 puszki posiekanych pomidorów i 1 puszkę opłukanej i osuszonej fasoli. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bulion wołowy, aby przykryć mięso.

Doprowadzić całość do delikatnego duszenia, a następnie z założoną pokrywą przenieść naczynie do piekarnika na 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając płyn.

 

Żabnica Basquaise

Żabnica jest popularna na całym świecie, a w tym kulinarnym zakątku południowo-zachodniej Francji jej jędrne białe mięso cieszy się smakami naszej wędzonej wersji sosu pomidorowego.

Przygotowanie:

Smaż 2 czerwone papryki, 1 zieloną paprykę, 1 cebulę, 2 łyżeczki posiekanego tymianku i 2 ząbki startego czosnku przez 7 lub 8 minut, aż zaczną mięknąć.

Dodaj puszkę posiekanych pomidorów, 2 łyżki Ketchupu Chipotle Stokes i 250 ml bulionu warzywnego. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aby połączyć smaki i zredukować płyn.

Pokrój 700 g żabnicy na 6 cm mini steki, posyp je mąką i smaż na gorącej oliwie z oliwek przez 2 minuty z każdej strony.

Włóż rybę do gotującego się sosu, przykryj i gotuj przez kolejne 10 lub 15 minut. Podawany w miskach jako zupa z bagietką lub ciabattą, stanowi pyszną kolację.

 

Makaron Mexicano

Danie to może się stać daniem wegetariańskim poprzez pominięcie mięsa lub użycie mielonego Quorna (substytut mięsa).

 

Składniki:

350 g chudego mięsa mielonego

100 g makaronu penne

1 posiekana cebula

1 posiekany pieprz

1 posiekana pałeczka selera

2 starte ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego kminku i oregano

3 lub 4 posiekane papryczki jalapeno

400 g posiekanych pomidorów

196 g puszki kukurydzy cukrowej

1 bulion wołowy

Sok z 1 limonki

2 łyżki Ketchupu Chipotle Stokes (dodaj więcej dla bardziej intensywnego smaku)

2 łyżki Ketchupu Chili Stokesa (dodaj więcej dla ostrzejszego smaku chili)

2 łyżki Ketchupu Pomidorowego Stokes

Tarty ser Cheddar, awokado i kwaśna śmietana do wykończenia / dekoracji.

 

Patatas Bravas

Obierz i pokrój ziemniaki na nieregularne kawałki o wielkości około 2 cm. Umieść je w dużej misce i dodaj 3 łyżki Dressingu Malinowo-Balsamicznego Stokes, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 lub 3 szklanki Ketchupu Pomidorowego Stokes i 2 łyżeczki papryki.

Dobrze posmaruj kawałki ziemniaków i włóż je do gorącej formy do pieczenia, a następnie do gorącego piekarnika na 25-30 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Podawaj je z pikantno-dymnym sosem pomidorowym wykonanym z mieszanki Majonezu Klasycznego Stokes oraz naszego keczupu Chipotle w proporcjach 3:1

 

Kurczak w Sosie Kabaczkowym Chipotle

Obierz i pokrój kabaczek w kliny i umieść w brytfannie z kawałkami piersi z kurczaka, skrop oliwą i piecz na delikatnym ogniu, aż kurczak się ugotuje, a kabaczek zrobi miękki.

Odłóż kurczaka na bok. Pokrój kabaczek na 2-3cm kawałki i umieść je na patelni. Dodaj śmietanę i bulion z kurczaka, aby przykryć kabaczek i zblenduj całość ręcznym blenderem, aż znikną wszystkie kawałki.

Rozcieńcz większą ilością bulionu (do konsystencji gęstego płynu) i dodaj Ketchup Chipotle Stokes, aby uzyskać słodki, dymny smak. Zmiękcz kilka grzybów na patelni ze świeżym tymiankiem; dodaj kurczaka i wszelkie soki z kurczaka i kabaczka; polej sosem Chipotle z kabaczka. Przypraw a następnie smacznego.

Kurczak szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku ziemniaków puree i Kremowego Sosu Chrzanowego Stokes.