Ketchup pomidorowy z przyprawami curry
Ketchup pomidorowy z przyprawami curry. Nadaje się do kiełbasek frankfurterek oraz do frytek.
Masa: 300g
Okres przydatności: (Zamknięte): 1 rok
Sos z niespodzianką
Aby uzyskać głębię ostrości, dodaj łyżkę sosu Daktylowego Stokes; lub dla słodszej głębi smaku dodaj łyżkę Ketchupu Bloody Mary Stokes; lub dla bogatszej nuty wschodnich przypraw dodaj dobrą porcję ketchupu Curry Stoke.
Fusilli z kiełbasą i sosem pomidorowym
Ugotuj swoje ulubione kiełbaski, pokrój je na 2-3 centymetrowe kawałki i odłóż na bok. Następnie ugotuj i odcedź makaron fusilli. Aby zrobić sos – dodaj pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i skórkę z połowy pomarańczy. W moździerzu kuchennym zmiel łyżeczkę kminku oraz łyżeczkę kopru włoskiego, a następnie dodaj je do cebuli wraz z 400g posiekanych pomidorów z puszki.
Dopraw dla smaku takimi samymi ilościami Sosu Daktylowego Stokes (dla ostrości), Dżemu Chili Stokes (dla słodyczy i chilli) i Ketchupu Pomidorowego Stokes (dla skoncentrowania smaku pomidorów). Dodaj makaron i kiełbasę do sosu, podgrzej i ciesz się.
WSKAZÓWKA: Możesz zmienić smak, używając jednego z naszych innych keczupów – wypróbuj swoje fusilli z Ketchupem Curry.
Omlet z resztek
Grzyby i tymianek – klasyk ulepszony dzięki Keczupowi Curry Stokes
Jagnięcina curry
Mięso z nogi pasuje do tego dania najlepiej, ponieważ nie rozpada się podczas gotowania. Pokrój mięso na 3cm kawałki, dodaj kilka łyżek curry w proszku i odłóż na bok, aby uzyskać „sos bez masła”. Tym razem dodaj puszkę posiekanych pomidorów i zmiksuj je w blenderze. Teraz musisz zagęścić sos kilkoma gotowanymi ziemniakami.
Dodaj łyżkę Sosu Daktylowego Stokes i dwie łyżki Keczupu Curry Stokes. Polej mięso sosem i gotuj na wolnym ogniu przynajmniej do momentu, aż mięso będzie gorące. Im dłużej je zostawisz na ogniu, tym bardziej smaki się połączą. Podawaj z posiekaną kolendrą na łóżku z puszystego ryżu basmati.
Kurczak tikka masala
Składniki:
2 łyżki zwykłego masła lub masła ghee
1 cebula, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, starte
1 łyżeczka: mielonego kminku, chili, imbiru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżeczki średniego proszku curry
1 łyżka garam masala
2 łyżki Keczupu Curry Stokes
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
175 g niskotłuszczowego jogurtu
2 piersi z kurczaka – bez kości, bez skóry i pokrojone na 3-4cm kawałki
2 udka z kurczaka – bez kości, bez skóry i pokrojone na 3-4cm kawałki
Przygotowanie:
Za pomocą woka (lub czegoś podobnego) zmiękcz cebulę przez 5 minut, następnie dodaj czosnek, kminek, chili, imbir, cynamon i kurkumę i mieszaj przez 2 minuty, aby uwolnić smak przypraw.
Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj jogurt i keczup, curry w proszku i kawałki kurczaka po czym gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Najlepiej zrób to wszystko 2 lub 3 godziny przed obiadem i delikatnie podgrzej naczynie przed podaniem.
Maślane Curry z Kurczakiem
Składniki:
500 g udek z kurczaka, bez skóry i bez kości
200 g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki Dżemu Chilli Stokes
2 łyżki Ketchupu Chili Stokes
Sok z 1 cytryny
1 cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, starte
1 calowy kawałek imbiru, tarty
1 łyżka garam masala
1 łyżka curry w proszku, średnia
4 łyżki Keczupu Curry Stokes
300 ml bulionu z kurczaka
Przygotowanie:
Pokrój kurczaka na 3-4cm kawałki i marynuj w jogurcie, dżemie chili, keczupie chili i soku z cytryny przez co najmniej godzinę.
Na patelni stop duży kawałek masła i smaż na nim cebulę, czosnek i imbir, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj garam masala, curry w proszku, keczup curry i bulion z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Dodaj kurczaka i marynatę do garnka, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 do 25 minut. Dodaj kolejną sporą porcję masła, które pomoże zagęścić sos i nada mu aksamitny połysk. Podawaj z ryżem lub łyżką ziemniaka marynowanego.