Ketchup Curry

Info e-mail:  ada.korniejewska@mgafood.pl

Ketchup pomidorowy z przyprawami curry

Ketchup pomidorowy z przyprawami curry. Nadaje się do kiełbasek frankfurterek oraz do frytek.

Masa: 300g

Okres przydatności: (Zamknięte): 1 rok

 

 

Sos z niespodzianką

Aby uzyskać głębię ostrości, dodaj łyżkę sosu Daktylowego Stokes; lub dla słodszej głębi smaku dodaj łyżkę Ketchupu Bloody Mary Stokes; lub dla bogatszej nuty wschodnich przypraw dodaj dobrą porcję ketchupu Curry Stoke.

 

Fusilli z kiełbasą i sosem pomidorowym

Ugotuj swoje ulubione kiełbaski, pokrój je na 2-3 centymetrowe kawałki i odłóż na bok. Następnie ugotuj i odcedź makaron fusilli. Aby zrobić sos – dodaj pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i skórkę z połowy pomarańczy. W moździerzu kuchennym zmiel łyżeczkę kminku oraz łyżeczkę kopru włoskiego, a następnie dodaj je do cebuli wraz z 400g posiekanych pomidorów z puszki.

Dopraw dla smaku takimi samymi ilościami Sosu Daktylowego Stokes (dla ostrości), Dżemu Chili Stokes (dla słodyczy i chilli) i Ketchupu Pomidorowego Stokes (dla skoncentrowania smaku pomidorów). Dodaj makaron i kiełbasę do sosu, podgrzej i ciesz się.

 

WSKAZÓWKA: Możesz zmienić smak, używając jednego z naszych innych keczupów – wypróbuj swoje fusilli z Ketchupem Curry.

 

Omlet z resztek

Grzyby i tymianek – klasyk ulepszony dzięki Keczupowi Curry Stokes

 

Jagnięcina curry

Mięso z nogi pasuje do tego dania najlepiej, ponieważ nie rozpada się podczas gotowania. Pokrój mięso na 3cm kawałki, dodaj kilka łyżek curry w proszku i odłóż na bok, aby uzyskać „sos bez masła”. Tym razem dodaj puszkę posiekanych pomidorów i zmiksuj je w blenderze. Teraz musisz zagęścić sos kilkoma gotowanymi ziemniakami.

 

Dodaj łyżkę Sosu Daktylowego Stokes i dwie łyżki Keczupu Curry Stokes. Polej mięso sosem i gotuj na wolnym ogniu przynajmniej do momentu, aż mięso będzie gorące. Im dłużej je zostawisz na ogniu, tym bardziej smaki się połączą. Podawaj z posiekaną kolendrą na łóżku z puszystego ryżu basmati.

 

Kurczak tikka masala

Składniki:

2 łyżki zwykłego masła lub masła ghee

1 cebula, drobno posiekana

4 ząbki czosnku, starte

1 łyżeczka: mielonego kminku, chili, imbiru

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

2 łyżeczki średniego proszku curry

1 łyżka garam masala

2 łyżki Keczupu Curry Stokes

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

175 g niskotłuszczowego jogurtu

2 piersi z kurczaka – bez kości, bez skóry i pokrojone na 3-4cm kawałki

2 udka z kurczaka – bez kości, bez skóry i pokrojone na 3-4cm kawałki

 

Przygotowanie:

Za pomocą woka (lub czegoś podobnego) zmiękcz cebulę przez 5 minut, następnie dodaj czosnek, kminek, chili, imbir, cynamon i kurkumę i mieszaj przez 2 minuty, aby uwolnić smak przypraw.

Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj jogurt i keczup, curry w proszku i kawałki kurczaka po czym gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Najlepiej zrób to wszystko 2 lub 3 godziny przed obiadem i delikatnie podgrzej naczynie przed podaniem.

 

Maślane Curry z Kurczakiem

Składniki:

500 g udek z kurczaka, bez skóry i bez kości

200 g jogurtu naturalnego

3 łyżeczki Dżemu Chilli Stokes

2 łyżki Ketchupu Chili Stokes

Sok z 1 cytryny

1 cebula, pokrojona w kostkę

4 ząbki czosnku, starte

1 calowy kawałek imbiru, tarty

1 łyżka garam masala

1 łyżka curry w proszku, średnia

4 łyżki Keczupu Curry Stokes

300 ml bulionu z kurczaka

 

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na 3-4cm kawałki i marynuj w jogurcie, dżemie chili, keczupie chili i soku z cytryny przez co najmniej godzinę.

Na patelni stop duży kawałek masła i smaż na nim cebulę, czosnek i imbir, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj garam masala, curry w proszku, keczup curry i bulion z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

Dodaj kurczaka i marynatę do garnka, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 do 25 minut. Dodaj kolejną sporą porcję masła, które pomoże zagęścić sos i nada mu aksamitny połysk. Podawaj z ryżem lub łyżką ziemniaka marynowanego.