Kremowy Sos Chrzanowy

Info e-mail:  ada.korniejewska@mgafood.pl

Delikatny kremowy sos chrzanowy

Delikatnie kremowy sos chrzanowy pozwoli Ci cieszyć się jego pełnym aromatem, ale nie uronisz ani jednej łzy. Smakowita i w pełni elegancka alternatywa sosu z korzeni chrzanu i kwaśniej śmietany.

Masa: 220g

Okres przydatności: (Zamknięte): 8 miesięcy

 

 

Kurczak w Sosie Kabaczkowym Chipotle

Obierz i pokrój kabaczek w kliny i umieść w brytfannie z kawałkami piersi z kurczaka, skrop oliwą i piecz na delikatnym ogniu, aż kurczak się ugotuje, a kabaczek zrobi miękki.

Odłóż kurczaka na bok. Pokrój kabaczek na 2-3cm kawałki i umieść je na patelni. Dodaj śmietanę i bulion z kurczaka, aby przykryć kabaczek i zblenduj całość ręcznym blenderem, aż znikną wszystkie kawałki.

Rozcieńcz większą ilością bulionu (do konsystencji gęstego płynu) i dodaj Ketchup Chipotle Stokes, aby uzyskać słodki, dymny smak. Zmiękcz kilka grzybów na patelni ze świeżym tymiankiem; dodaj kurczaka i wszelkie soki z kurczaka i kabaczka; polej sosem Chipotle z kabaczka. Przypraw a następnie smacznego.

Kurczak szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku ziemniaków puree i Kremowego Sosu Chrzanowego Stokes.

 

Owcze Tagine – jako placek pasterski.

Najlepiej smakuje z resztkami bardzo rozdrtobnionych łopatek. Włóż mięso na patelnię z puszką ciecierzycy (umytej) i ugotowaną, pokrojoną marchewką lub z jej resztek.

Zrób „sos bez masła”, do którego dodasz łyżeczkę Ras El Hanout (marokańska mieszanka przypraw) , pełną łyżkę Spiced Apricot Chutney Stokes oraz pełną łyżkę Dżemu Chilli Stokes – wszystko jest idealnie dostosowane do smaku. Wlej sos na patelnię i dokładnie ugotuj mięso.

W wersji z ciastem pasterskim przełóż tagine do zapiekanki i ostudź je podczas ubijania ziemniaków. Możesz użyć rzepaku zamiast masła i ubij je z mrożonym groszkiem i pełną łyżką Kremowego Sosu Chrzanowego Stokes. Całość wylej na schłodzone mięso i piecz na średnim ogniu przez pół godziny lub do momentu, aż mięso nabierze pęcherzyków i się zrumieni.

 

Szwedzkie Pulpeciki

To jest jeszcze łatwiejsze niż wyjazd do Ikei!

 

450 g bez-skórnej kiełbasy wieprzowej

2 zmiażdżone ząbki czosnku

1/2 łyżki Musztardy Dijon Stokesa

300 ml półtłustego crème fraîche

1 łyżka Sosu Musztardowo-Koperkowego Stokes

puree ziemniaczane z Kremowym Sosem Chrzanowym Stokes

 

Rozwałkuj mięso na 2 cm kulki i smaż na oleju rzepakowym przez około 7 minut.

Dodaj czosnek, musztardę, sos koperkowo-musztardowy i crème fraîch. Wymieszaj całość i doprowadź do delikatnego bulgotania sosu przez 10 minut, aby go zagęścić. Następnie dodaj łyżkę Kremowego Sosu Chrzanowego  Stokes do puree ziemniaczanego z masłem i podaj je z klopsikami.

 

Kremowy Sos Chrzanowy

  1. Wymieszaj ze śmietaną, aby uzyskać smaczną polewę do pieczonych ziemniaków!
  2. Dodaj łyżeczkę do sosów sałatkowych, aby uzyskać ognisty smak.
  3. Podawać z jajecznicą lub jajkiem sadzonym.
  4. Dodaj do humusu jako dip dla wyjątkowego smaku.
  5. Użyj jako „pasty” podczas robienia sushi!

 

Zapiekanka Wołowa z Zacierem Chrzanowym

Kup wołowinę dla 4 osób. Przełóż mięso do dużej miski i obtocz w mące z odrobiną soli i mielonego pieprzu. Smaż po garści na raz w naczyniu żaroodpornym do zrumienienia, aż całe mięso się zrumieni i odstaw na bok. Dodaj więcej oleju do naczynia i smaż 1 pokrojoną w plasterki cebulę przez pięć minut. Podczas gotowania posiekaj 2 duże marchewki, 2 laski selera i 1 słodką czerwoną paprykę. Aby naprawdę wzmocnić smak – dodaj trochę magicznego „smaku” – wmieszaj 2 łyżki sosu Sosu Daktylowego Stokes i tyle samo Ketchupu Bloody Mary Stokes i 1 łyżkę Stokes Klasycznej Angielskiej Musztardy Stokes. Całość bardzo delikatnie dusić, przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Wszystkie potrzebne warzywa zostały ugotowane z wołowiną w jednym garnku, wszystko, czego potrzebujesz, to trochę maślanego puree ziemniaczanego do zapiekanki i gotowe.

WSKAZÓWKA

Na etapie zacierania dodaj do ziemniaków łyżkę stołową Kremowego Sosu Chrzanowego Stokes. Szczególnie dobrze komponuje się z wołowiną i zdobywa mnóstwo nagród za wspaniały smak. Wrzuć je na patelnię z 3 lub 4 gałązkami świeżego tymianku, odłóż mięso i polej 450 ml wywaru wołowego i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.

 

Chrzanowe Ziemniaki ze śmietaną

Składniki:

100 g cebuli dymki, pokrojonej w krążki

100 ml pełnotłustego mleka

900 g zacieru z ziemniaków

85-100 g masła

1 łyżka Kremowego Sosu Chrzanowego Stokes

Przygotowanie:

Dymkę i mleko przełożyć do małego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zdejmij z ognia i pozostaw aż się zinfuzuje. Ziemniaki obrać i gotować do miękkości, odcedzić, włożyć na patelnię, przykryć i delikatnie podgrzewać przez minutę lub dwie. Zdjąć z ognia i rozgnieść ziemniaki z masłem. Ponownie podgrzej mleko i dymkę, a następnie stopniowo ubijaj je z ziemniakami mieszając drewnianą łyżką, aby ziemniaki były puszyste. Dodaj Kremowy Sos Chrzanowy Stokes i dobrze dopraw.